Naukowcy z Kalifornii na podstawie analizy danych pochodzących ze 186 krajów udowodnili, że zbyt niski poziom ekspozycji na słoneczne promieniowanie UVB zmoże skutkować zwiększeniem ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Narażone są szczególnie osoby starsze.

Działanie promieni UVB – czy może być potrzebne?

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA) zbadali możliwy związek między globalnym poziomem promieniowania UVB w 2017 roku a częstością występowania raka jelita grubego w różnych krajach i grupach wiekowych w roku 2018.

Okazało się, że niższa ekspozycja na promienie UVB była istotnie skorelowana z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego we wszystkich grupach wiekowych (do ponad 75 lat) u osób zamieszkałych w 186 krajach objętych badaniem. Uwzględniono także inne czynniki, takie jak pigmentacja skóry, oczekiwana długość życia i palenie papierosów. Wyniki pokazały, że związek jest istotny dla osób w wieku powyżej 45 lat.

Wesprzyj zrzutkę Nauka. To Lubię

Znaczenie witaminy D

Autorzy sugerują, że mniejsza ekspozycja na promieniowanie UVB może obniżać poziom witaminy D w organizmie. Tymczasem już wcześniej udowodniono, że niedobór witaminy D jest związany z większym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Naukowcy zwracają uwagę, że kolejne badania powinny skupić się bezpośrednio na potencjalnych korzyściach korygowania stężenia witaminy D3 w celu profilaktyki wspomnianego powyżej rodzaju nowotworu, zwłaszcza w starszych grupach wiekowych.

„Różnice w ekspozycji na światło UVB odpowiadały za dużą zmienność, jaką zaobserwowaliśmy w częstości występowania raka jelita grubego, szczególnie u osób powyżej 45 roku życia – mówi współautor badania dr Raphael Cuomo – dlatego, choć są to na razie przypuszczenia oparte na wstępnych dowodach, może się zdarzyć, że suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego”.

Przeczytaj także: Pionierski projekt polskich naukowców – kompleksowy atlas pomoże rozumieć mechanizmy rozwoju guzów mózgu

Na potrzeby badania autorzy wykorzystali szacunki UVB pozyskiwane z sondy kosmicznej NASA EOS Aura oraz dane dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego z bazy Global Cancer (GLOBOCAN). Zebrali również informacje dotyczące pigmentacji skóry uczestników, oczekiwanej długości życia, palenia tytoniu, ozonu stratosferycznego (naturalnie występującego gazu, który filtruje promieniowanie słoneczne) i innych czynników, które mogą wpływać na zdrowie z wcześniejszej literatury i baz danych. Krajami o najniższym wskaźniku UVB w badaniu były Norwegia, Dania i Kanada, a o najwyższym: Zjednoczone Emiraty Arabskie, Sudan, Nigeria i Indie.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „BMC Public Health” (DOI: 10.1186/s12889-021-11089-w).

Źródło: naukawpolsce.pap.pl